Bilder i fra toktlivet

Nettforbindelsen ombord er så-som-så, så det blir ikke de helt store historiene her – men nedenfor ser du en del bilder i fra de første dagene ombord. Vi er på Halten-Kristiansund feltet nå (nær Sularevet), og med ni relativt grunne (150-400m) fullstasjoner uten video på programmet så er det rimelig hektisk på dekk (noe som absolutt er å foretrekke fremfor stasjoner med veldig mye venting, for da rekker man å kjenne akkurat hvor trøtt en er når klokka bikker 02:00 og det fortsatt er et par timer igjen av vakta). Stemningen ombord er forøvrig super, vi tuller og vaser og jobber og spiser (og spiser og spiser – himmel så mye god mat de tryller frem her). Jeg må forresten få benytte anledningen til å skryte av mannskapet, for de er eksepsjonelt hyggelige! (dette har ingen sammenheng med at de har båtens beste kaffe i varmestua si og gavmildt deler med oss som er for fulle av gjørme til å gå opp i byssa for å hente oss en kaffekopp der… 😉

Prøvetagningen har gått bra så langt, og vi har fått fine prøver som skal tas med tilbake til laben. Prøvene deles i fraksjoner basert på siktstørrelsene vi bruker nå vi skiller dem på dekk (bomtrål er 1 og 5 mm, RP-sleden er 0.5 mm dekantert, 0.5 mm, 1 mm og 4 mm, graben er 1 mm). Majoriteten av disse fraksjonenen skal først opparbeides/artsbestemmes, telles og veies  (i alle fall for noen dyregrupper) av MAREANO før dyrene sendes til Uniiversitetsmuseet. Bomtrål 1 mm og de ikke-dekanterte fraksjonene i fra RP-sleden sendes direkte til Museet.

Filming i dypet

Filming i dypet

Sjøstjerner (Asteroidea) i fra bomtrålen

Sjøstjerner (Asteroidea) i fra bomtrålen

Sjøpølser (Sticopus)

Sjøpølser (Sticopus)

Multicoreren, som tar sedimentkjerner for geologene og kjemikeren ombord

Multicoreren, som tar sedimentkjerner for geologene og kjemikeren ombord. Sammen med boxcoreren samler disse et vertikalt snitt av havbunnen som tas ut i en kjerne. Kjernen snittes for hver cm, og analyseres tilbake på land. Dette gir et innblikk i forurensningen av bunnsedimentene i fra dags dato og et stykke bakover i tid – hvor langt tilbake en “ser” avhenger av sedimentasjonsraten og av hvor lange kjerner en greier å ta ut.

Jeg manglet bilde av bomtrålen i forrige post, her er den til høyre for RP-sleden

Jeg manglet bilde av bomtrålen i forrige post, her er den til høyre for RP-sleden. RP-sleden dekker et areal på 300-400 m^2, og dokumenterer sammensetningen av faunaen som lever i den øverste delen av sedimentet, eller svømmer rett over bunnen. MAREANO analyserer krepsdyr-faunaen basert på dekantert 0.5mm fraksjon i fra disse prøvene, mens vi på Museet konsentrerer oss om børstemarkene og bløtdyrene. Bomtrålen dekker 500-800m^2, og samler makro- og megafauna som lever øverst i eller oppå bunnen.

Sånn ser en typisk prøve i fra grab ut. Dette vaskes forsiktig gjennom en 1 mm sikt, slik at vi sitter igjen med dyrene i prøven

Sånn ser en typisk prøve i fra grab ut (dette er 1 av 4 bøtter). Dette vaskes forsiktig gjennom en 1 mm sikt, slik at vi sitter igjen med dyrene i prøven, som så fikseres på 4% formalin.

Action midtskips

Action midtskips – her er det multicoreren som er på vei ut. Den tar opp til seks sedimentkjerner i et jafs, nok til både geologer og kjemikere.

Noen nydelige naturopplevelser får vi også med oss, denne soloppgangen var spektakulær

Noen nydelige naturopplevelser får vi også med oss, denne soloppgangen var spektakulær

Innkommende grab

Innkommende grabb

Vi har tre havsuler som har fulgt med båten siden dag 1

Litt vertebrater på veien: Vi har tre havsuler som har fulgt med båten siden dag 1

Havhester og måker følger håpefullt etter oss i tilfelle vi plutselig skulle begynne å fiske fisk...

Havhester og måker følger håpefullt etter oss i tilfelle vi plutselig skulle begynne å fiske fisk…

Vasking av grab.

Vasking av grabb. Grabbprøvene gir et kvantitativt mål på sammensetningen av dyr større enn 1 mm i sedimentene. Vi tar to grabber a 0.25m^2 på hver stasjon, og jubler hvis de ikke består av kompakt leire – for den tar det evig lang tid å bearbeide, siden den er så seig. Naturligvis blir det mest seige prøver.. ^^

Stille vær

Stille vær

Ikke veldig stille vær

Ikke veldig stille vær

Det er meldt liten storm på søndag, så da trekker vi nok inn mot land og venter på bedre vær – det er snakk om å ta en del flere videostasjoner enn opprinnelig planlagt, dersom tiden strekker til.